понедељак, 23. фебруар 2009.

O kompozicijama

*RUDI - JUGOVIZIJA, NOVI SAD 1983. Pesma 'Rudi' je osvojila sesto mesto ali je u kasnijim godinama postala, nesumljivo, njen najveci hit i jedan od najvecih hitova YU pop muzike. Akcijom magazina 'POP-ROCK' za izbor najboljih 100 pesama bivse Jugoslavije koja je organizovana pocetkom devedesetih i u kojoj je ucesce uzeo ogroman broj muzickih kriticara iz cele EX YU, pesma 'RUDI' zauzela je sedmo mesto. RUDI je, sa kompozicijama 'BABY LOVE' i 'RUDI DANCE MIX(12"), objavljen na prvom Maxi Singlu(12") ikada izdatom u Jugoslaviji (PGP-RTS 1983). Pesma se, takodje, zavrtela na mnogim francuskim dance radio stanicama koje su u to vreme bile opcinjene miksom funk ritma i midlle eastern sounda. Remix RUDI SE BUDI objavljen na samostalnom albumu Bebi Dol: RITAM SRCA (GLOBAL MUSIC 1995) kao i na jos dvadesetak kompilacija izdatih u Srbiji i Evropi.

*INSALAH - MESAM 1986. Ova pesma je pobedila na Mesamu te godine dobivsi nagradu GRAN-PRIX MESAM'86. Nakon MESAMA pesma je bojkotovana od strane mnogih radio stanica zbog navodno uvredjivog refrena "Zatrudnecu, ako Bog da, rodicu sina". I pored toga INSALAH je postao veliki hit tada najslusanije radio emisije 'Tacno u podne' (TUP-TUP)koju je vodio i uredjivao Milovan Ilic Minimax. Pesma je objavljena na albumu MESAM8'86 (PGP-RTS 1986).

*ZRNO NEZNOSTI - JUGOVIZIJA,BEOGRAD 1987. Kompozicija je osvojila cetvrto mesto a Tereza Kesovija je odmah nakon takmicenja izjavila za RTV Reviju da je upravo ova pesma trebala pobediti kao i da je Bebi Dol njen jedini pravi naslednik na celoj jugoslovenskoj muzickoj sceni. ZRNO NEZNOSTI je izdato na albumu JRT JUGOVIZIJA '87 (JUGOTON 1987). Kompzoicju je '98 obradila Marina Perazic na albumu ISTA K'O MORE. *ZATVORI MAMA PROZORE - JUGOVIZIJA, LJUBLJANA 1988. Osvojila trece mesto. Kompozitor Sanja Ilic. Pesma je objavljena na albumu I LOVE JUGOVIZIJA '88 (RTV LJUBLJANA 1988).

*SLATKE SUZE LJUBAVI - MESAM1988. Zauzela osmo mesto. Pesma je objavljena na albumu MESAM'88 (JUGOTON 1988). Remix iste pesme nalazi se i na albumu RITM SRCA (GLOBAL MUSIC 1995).

*KAD SRECA ODLAZI - MESAM 1989. Kompozicija dobila dve nagrade: Drugu nagrada publike i Nagradu strucnog zirija za najbolju interpretaciju. I ako veliki hit radio stanica, originalna verzija ove pesme nikada nije objavljena ni na jednom nosacu zvuka. Remix iste pesme pod nazivom JA SAM IMALA... objavljen je na albumu LJUTA SAM (PGP-RTS 2002).

*IZVINI - MESAM 1990.

*BRAZIL - JUGOVIZIJA, SARAJEVO 1991 - EUROVISION SONG CONTEST, ROME 1991. Bebi Dol je posle tri neuspela pokusaja konacno uspela da obezbedi vizu za Pesmu Evrovizije. Na samom takmicenju u Rimu Hrvatska Televizja je poslala delegaciju na celu sa Ksenijom Urlicic, tadasnjom urednicom zabavnog programa, sa zadatkom da iskompromituje ucesce srpske umetnice. Na konfernciji za stampu odrzanom dan pre izbora Urlicicka je dala izjavu, citiranu od strane mnogih zapadnih medija, da je Bebi Dol dosla u Rim na tenkovima Slobodana Milosevica. Zahvaljujuci politickoj propagandi i cinjenici da Televizija Beograd nije obezbedila elektronske matrice koje bi pratile orkestarsku izvedbu pesme, BRAZIL je zavrsio na predposlednjem mestu. I pored toga BRAZIL je postao No. 1 hit na prostorima cele Jugoslavije kao i diskotekama Italije, Holandije i Grcke. Razocarana neuspehom svog predstavnika RTS je odlucila da raskine ugovor sa Bebi Dol i nikada ne objavi ovu pesmu ni na jednom komercijalnom izdanju! Ranija verzija pesme BRAZIL objavljena je, medjutim, na albumu PJESMA EVROVIZIJE JRT '91 (DISKOTON 1991). PGP-RTB je otstampao promotivni singl BRAZIL - CONTROL koji se mogao naci u Evropi ali ne i u Jugoslaviji. Razni remixi BRAZILA nasli su se na mnogim kompilacijama a Bebi je svoj remix BRAZIL... BUM, BUM, BUM objavila na albumu RITAM SRCA.

*KAO LED - PJESMA MEDITERANA, BUDVA 1992. *TI SI MOJ SVET - SUNCANE SKALE, HERCEG NOVI 2001. Iako prosla u finale ova pesma nije izvedena na festivalu. Kompozicija objavljena na albumu SUNCANE SKALE 2001 (BK SOUND). *TVRDOGLAVA - BEOVIZIJA 2003. Zauzela sesto mesto u konkurenciji od 28 pesama. Objavljena na albumima BEOVIZIJA 2003, BEOVIZIJA 2004 (PGP-RTS) kao i mnogim drugim kompilacijama.

*SAMBA JAO, JAO - RADIJSKI FESTIVAL SRBIJE I CRNE GORE. Objavljena na albumu RADIJSKI FESTIVAL (CITY RECORDS 2004).

Нема коментара:

Постави коментар